Manipulaatiohoito:
Indikaationa manipulaatiohoidolle on nivelen liikerajoitus tai muu toimintahäiriö, jonka voidaan perustellusti katsoa olevan yhteydessä potilaan oireisiin. Manipulaatiohoidon tavoitteena on nivelen liikelaajuuden nopea palauttaminen niveleen kohdistetulla impulssilla. Hoidon vasta-aiheena voi olla esimerkiksi terveyteen tai ikään liittyvät tekijät.
Mobilisaatiohoito:
Nivel, jossa on liikerajoitus, viedään toistuvasti ääriasentoon ilman niveleen kohdistuvaa impulssia. Mobilisaation yhteydessä nivelen liikelaajuutta lisätään venyttämällä pehmytkudoksia. Mobilisaatiohoidon tavoitteena on nivelen normaalin liikelaajuuden palauttaminen toistoliikkein.
Pehmytkudoskäsittelyt ja fysikaaliset hoidot:
Pehmytkudostekniikat pitävät sisällään erityyppiset lihasten venytykset ja hierontatekniikat. Niitä käytetään ns. valmistavana hoitona nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoidoille. Lisäksi naprapaatti käyttää fysikaalisia hoitoja (sähkö-, lämpö- ja kylmähoidot) muiden hoitomuotojen tukena.
Akupunktio:
Kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva hoitomuoto, jolla hoidetaan kehon kiputiloja. Akupunktio soveltuu parhaiten äkillisiin selän kiputiloihin, iskiaskipuun, päänsärkyyn ja nivelrikon aiheuttamiin kiputiloihin.
Dry needling:
Akupunktioneuloilla paikallisesti jännittyneisiin lihaksiin suoritettava lihasjännitystä ja hermostoa rauhoittava tekniikka.
Hermo- eli neuraalikudoksen mobilisaatio:
Hermokudokseen kohdistetulla liikkeellä voidaan liu’uttaa hermoa suhteessa sitä ympäröiviin kudoksiin tai sillä voidaan parantaa hermon sisäistä aineenvaihduntaa. Tavoitteena on palauttaa hermokudoksen normaali liikelaajuus.
Lääkinnällinen harjoitusterapia (LHT):
Aktiivisena hoitomenetelmänä naprapaatti käyttää harjoitusterapiaa, jolla pyritään parantamaan koordinaatiota, lihasvoimaa ja -kestävyyttä sekä liikelaajuutta rajoittuneissa nivelissä. Harjoitusterapiaa käytetään myös stabiloivaan (kehoa tukevaan) harjoitteluun.
Lääkinnällisellä harjoitusterapialla pyritään parantamaan työ- ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemään tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja toimintahäiriöitä sekä ylläpitämään pidempiaikaisia hoitotuloksia.
Liikkeen analysointi:
Mikäli jokin kehon liike tuottaa kipua, esimerkiksi voimaharjoittelussa, pyritään löytämään oikea liikemalli, jolla saadaan liike kivuttomaksi ja halutut lihakset aktivoitumaan optimaalisesti.